Blog Vivre Vitaliteit

Blog

Vitamine D en slaap

Het lijkt zonde van de tijd er een derde van ons leven aan te besteden, maar het zal niet voor niets zijn ‘bedacht’: de slaap als een geheel van herstelprocessen. Een goed verloop daarvan is geassocieerd met een lagere kans op een aantal ziektebeelden, waaronder hoge bloeddruk, diabetes en kanker. Een van de vele factoren die van invloed zijn op voldoende en kwalitatief goede slaap, is de vitamine D-status. Een meta-analyse heeft dit verband in kaart gebracht, maar naar de precieze werkingsmechanismen blijft onderzoek nodig.

 

Lees verder

Depressie ontstaat in je buik

In ons darmstelsel bevinden zich vijftig biljoen bacteriën die samen het microbioom vormen en een enorme invloed hebben op onze lichamelijke en mentale gezondheid. Dokter Michael Mosley schreef er Het slimmedarmendieet over, zo meldt topics.nl.

 

Lees verder

Probiotica verlichten symptomen hooikoorts

Last van rode, tranende ogen, niesbuien, jeuk en vermoeidheid? Probiotica bestaande uit lactobacillen en bifidobacteriën verlichten de symptomen van hooikoorts en verbeteren de kwaliteit van leven tijdens het allergieseizoen. Dat suggereren onderzoekers van de afdeling Voedingswetenschappen van de Universiteit van Florida in een paper gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Deze probiotica kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde darm en een goed werkend immuunsysteem, mogelijk door een toename van regulerende T-cellen.

 

 

Lees verder

Vitamine D waarde: meten is weten!

Nu beschikbaar in de praktijk bij Vivre Vitaliteit.

Vitamine D waarde bepaling. De uitslag beschikbaar terwijl je wacht.

Vitamine D heeft een enorme preventieve werking. We kunnen niet zonder vitamine D, toch heeft ruim de helft van de Nederlanders een vitamine D-tekort en gedurende de wintermaanden neemt dat aantal enorm toe door de verminderde blootstelling aan zonlicht.

 

 

Lees verder

Voldoende vitamine D?

Voel je je soms moe? Heb je last van je spieren en gewrichten? Ben je in de winter sneller depressief? Misschien heb je wel een vitamine D tekort! Uit onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlanders een vitamine D tekort heeft.  

 

  

Lees verder

Artikel: Onderzoek Lyme

Recent publiceerde het vakblad Voedingsgeneeskunde een artikel over een borrelia infectie en de ziekte van Lyme. Aangezien ik regelmatig meerdere borrelia- of aanverwante infecties tegenkom in mijn praktijk deel ik dit artikel met je.

 

 

Lees verder

Verdrijf de winterblues

In de winter is je energie vaak ver te zoeken en ben je een stuk minder actief dan in de zomermaanden. Komt dit je ook bekend voor? Op zich is dat niet zo erg, de lente komt weer tevoorschijn voordat je het weet. Als je iedere winter klachten hebt, als je ieder griepje en verkoudheid meepakt en als dit jouw leven negatief beïnvloed dan wordt het tijd om daar verandering in te brengen.

 

 

 

Lees verder

Edelstenen

In mijn praktijk werk ik onder andere met kristallen. Om precies te zijn de bergkristal om als remedie bij je de dragen en je zelfhelende vermogen te steunen. Als ik de kristallen toon, zie ik direct aan iemands ogen en lichaamshouding of het ze aanspreekt. Bij de één beginnen de ogen direct te glimmen en springt er een bepaalde vorm direct uit. De ander kijkt me argwanend aan en voel ik denken, "huh vaag, je moet het niet gekker maken". (Voor diegene bestaat de remedie uit homeopathische druppels).

 
 
Lees verder

Oersterk in een notendop

Ter inspiratie een aantal kleine stukjes uit het boekje “Oersterk in een notendop” van Richard de Leth. Hij studeerde geneeskunde aan de VU Amsterdam. Hij ontwikkelde een nieuw concept rondom optimale gezondheid, omdat hij in de medische praktijk zag dat veel medicijnen de patiënten niet genezen. Hij is auteur van de OERsterk boeken.

 

 

Lees verder

Maximaal Gezond

In de regio Vleuten rondom het Maximapark wordt hard gewerkt aan de oprichting van een nieuw gezondheidsnetwerk. Dit krijgt steeds meer vorm en tijdens de Uitmarkt in Vleuterweide presenteert het netwerk zich voor de eerste keer.

We willen een gezondere wijk. We realiseren dit door activiteiten, workshops en lezingen voor iedereen.

 

 

Lees verder

Magnesium vermindert depressie

Magnesiumtekorten komen naar schatting bij 75 procent van de bevolking voor. De inname via de voeding is de afgelopen decennia bovendien structureel gedaald. Dit is een verontrustende trend, zeker in het licht van onze gejaagde maatschappij: magnesium speelt een belangrijke rol in de geestelijke gezondheid en voldoende ervan maakt je weerbaarder tegen stress.

 

 

 

Lees verder

Magnesium

Een groot deel van de bevolking lijdt tegenwoordig aan een magnesiumtekort, vaak zonder dit te beseffen. Hoe ontstaat dit eigenlijk en hoe kun je dit herkennen?

 

 

Lees verder

Immuunsysteem bevordert herstel darmwand

Het herstel van je darmwandcellen is belangrijk voor het behouden van de darmbarrière en daarmee het functioneren van je darm en de opname van voedingsstoffen. Dit herstel vindt normaal gesproken plaats via een ingewikkeld proces vanuit damstamcellen.

Uit recent onderzoek door o.a. het UMC in Utrecht blijkt dat je immuunsysteem door de productie van het eiwit interleukine-22 (IL22) ook een belangrijke rol heeft in de herstel van een beschadigde darmwand.

Het belang van je immuunsysteem behandelen we altijd uitgebreid in een consult bij Vivre Vitaliteit en wordt met dit artikel nog eens benadrukt. 

 

 

Lees verder

Zwarte komijn

Zwarte komijn (ook bekend als Nigella Sativa, kalonji, narduszaad of nootmuskaatbloem) heeft een geschiedenis van meer dan 2500 jaar en is één van de veiligste plantenextracten.

Zwarte komijnzaad stimuleert het zelfhelend vermogen van je lichaam waardoor veel ziekten beter of sneller genezen. De olie uit zwarte komijn heeft diverse geneeskrachtige eigenschappen en (langdurig) gebruik geeft geen ongewenste bijwerkingen. 

 

 

Lees verder

Glutenvrij van belang bij auto-immuunaandoeningen

Veel mensen zijn op de één of andere manier gevoelig voor de glutenbevattende granen gerst, haver (indien niet-glutenvrij), rogge en tarwe. Vaak bevestigen bloedonderzoeken dit niet. Dat is eigenlijk ook niet nodig.

Enkele weken een voedingspatroon zonder gluten zal uitwijzen in hoeverre je klachten verminderen. Dit is individueel het beste bewijs!

 

 

Lees verder

Jong bewegen gunstig darmflora

Beweging op jonge leeftijd kan het microbioom, je darmflora, positief beïnvloeden en levenslang zorgen voor gezonde hersenen en een goed werkende stofwisseling. Dat blijkt uit een review van de Universiteit van Colorado at Boulder. Bacteriën die zich kort na de geboorte in de darmen vestigen, zijn bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling van het immuunsysteem en zenuwstelsel. Het microbioom is het meest kwetsbaar voor verandering op jonge leeftijd, wat risico’s maar ook kansen met zich meebrengt, volgens de publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Immunology and Cell Biology.

 

 

Lees verder

Kracht van energie

Hoe maak je energie zichtbaar? Dat is altijd lastig. Alles bestaat uit energie, trilling, frequenties. En dat heeft invloed op elkaar, je lichaam, je gezondheid.

Om energie zichtbaar te maken wilde ik je een inkijkje geven in het werk van Masura Emoto.

Deze Japanse onderzoeker heeft waterkristallen gemaakt van water dat blootgesteld is aan verschillende prikkels, zoals de emoties liefde en haat. Je zult versteld staan welke invloed dit heeft op de kristallen.

 

 

Lees verder

Slaap je goed?

Een goede nachtrust is belangrijk voor een goede gezondheid. Tijdens je slaap worden veel regeneratie processen uitgevoerd. Hier pluk je overdag de vruchten van. De kwaliteit van je slaap verhoogt je functioneren overdag. Hoe kun je overdag werken aan een betere nachtrust?

 

 

Lees verder

Probiotica verbeteren cognitie bij Alzheimer

Als darmtherapeut bericht ik vaak over je darmen en al eerder kon je lezen over de relatie tussen je hersenen en je darmen. Een mooie aanvulling hierop is het recent gepubliceerde artikel over de relatie van probiotica gebruik en de cognitie bij Alzheimer.

 

 

Lees verder

Zonder microcirculatie geen darmgezondheid

Ook het maagdarmkanaal is afhankelijk van een goed functionerende microcirculatie. Wat dat betekent  en wat je kunt doen in geval van een "verstoring", legt Dr. med. Monika Pirlet Gottwald, vice-voorzitter van de Vereniging van Artsen Naturopathic (Zan eV) in dit artikel uit.

 

Lees verder

Chronische stress & vermoeidheid

Cortisol is een hormoon dat aangemaakt wordt door de bijnieren en dat bekend staat als het stresshormoon of het antistresshormoon, omdat het de stressrespons regelt. Als gevolg van chronische fysieke, mentale of emotionele stress kan een verminderde aanmaak van cortisol en een slechte bijnierwerking ontstaan, ook wel bijnieruitputting.

 

 

Lees verder

Suikerindustrie betaalde onderzoekers

Recent publiceerden verschillende media dat de suikerindustrie in de jaren 60 onderzoekers heeft betaald om vet in een kwaad daglicht te stellen, en niet suiker. Juglen Zwaan schreef daarover een interessant artikel waarin hij een mooie uiteenzetting geeft over suiker. 

 

 

Lees verder

Core Testimonial

"Soul en Core hebben mijn lijf gegeven wat het nodig had. Twee jaar geleden is bij mij een Leaky Gut (lekkende darm) geconstateerd. Acht jaar daarvoor PDS (Prikkelbaar Darmsyndroom). In die 8 jaar heb ik voedingsintoleranties opgebouwd tegen gluten, caseïne, lactose, fructose, nachtschadeplanten en diverse kruiden."

core rain.jpg - 33.30 Kb

 

Lees verder

Belang van water

Al je cellen en je hele stofwisseling zijn afhankelijk van water. Water fungeert als oplosmiddel en transporteur van voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen die naar je cellen moeten worden getransporteerd. Ook het afvoeren van afvalstoffen (gifstoffen, overtollige zuren, chemicaliën, etc.) kan alleen plaatsvinden als er voldoende water in je lichaam aanwezig is.

 

 

Lees verder

Testimonial Soul

“Op zich ben ik altijd al geïnteresseerd in een gezonde verantwoorde voeding en een happy mind. Mijn BMI is uitstekend. Ik sport met regelmaat maar toch kwam ik bijna elke ochtend moe uit bed. Dan voelde ik me net die 'kleine' dame uit de reclame op dat hele grote bed. Slapen was eigenlijk nooit een probleem maar het laatste half jaar kon ik zo een paar uur wakker liggen zonder verklaarbare reden. De laatste maanden voelde ik ook allerlei kwaaltjes.

 

 

Lees verder

Stralingstips

Je ziet het niet, je hoort het niet, maar straling is overal. Wanneer we mobiel bellen, internetten, tv kijken, de babyfoon gebruiken of eten in de magnetron verwarmen. Zelfs als we slapen worden we omringd door straling afkomstig van Wifi en elektrische apparaten. Het besef dat dit mogelijke gevolgen heeft voor de gezondheid groeit.

 

 

Lees verder

Core

Voeding op basis van zaden is nieuw in Nederland. Zaden bevatten 20-30 keer zoveel micronutriënten dan de plant of vrucht die eruit groeit en zijn daardoor zeer krachtige antioxidanten.

 

Lees verder

Soul

Voeding op basis van zaden is nieuw in Nederland. Zaden bevatten 20-30 keer zoveel micronutriënten dan de plant of vrucht die eruit groeit en zijn daardoor zeer krachtige antioxidanten.

Soul is een immuunhersteller. Het is door artsen in de VS ontwikkeld voor kinderen met kanker. Het bevat een equivalent van 8-10 porties fruit, 8-10 porties groenten en 2-3 porties omega vetzuren.

 

Lees verder

Botontkalking - Osteoporose al jong voorkomen?

Is botontkalking iets dat bij ouder wordende vrouwen hoort? Is calcium de beste voedingsmaatregel om botontkalking tegen te gaan? Welke rol speelt vitamine D?

Met name vrouwen verliezen na hun 50ste als ze niet oppassen tot 50% van hun botmassa. Bij mannen is dit veel lager zo’n 20 - 30%. Stevige botten worden al gevormd vanaf je jeugd tot je 35ste jaar. Botontkalking kan een niet herkende gebreksziekte zijn die zich pas op latere leeftijd herkend wordt.

 

 

Lees verder

Wat maakt walnoten gezond?

Walnoten zijn lekker en erg gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, gezonde omega 3 vetten en antioxidanten. Walnoten zijn goed voor je hersenen, ze kunnen preventief tegen hart- en vaatziekten zijn en walnoten kunnen een rol spelen bij het voorkomen van overgewicht. Walnoten spelen een rol bij je bloeddruk en een gezond cholesterol niveau en ze kunnen hartaanvallen voorkomen. Zo zorgen walnoten er bijvoorbeeld voor dat je bloedvaten flexibel en elastisch blijven en ze bevatten veel meer antioxidanten dan andere noten. Hierdoor dragen walnoten bij aan het remmen van allerlei ontstekingen in je lichaam.

 

 

Lees verder

Vakantiebacterie?!

Ga jij dit jaar naar een tropisch of subtropisch vakantieoord? Heerlijk genieten van de zon, de buitenlucht en lekker uit eten. 

Tot wel 30% van de toeristen krijgt te maken met klachten rondom de stoelgang. In de meeste gevallen blijft het vrij onschuldig, maar het kan je vakantieplezier wel behoorlijk beïnvloeden.

 

 

Lees verder

 

 

Gratis E-book


Gezondheid begint in je darmen. 
In het kader van "Een andere kijk op..." vertel ik je in dit E book een aantal ins- en outs over je spijsvertering. Een belangrijk onderdeel van je welzijn en vitaliteit.

Download nu!