Blog Vivre Vitaliteit

Blog

Probiotica verlichten symptomen hooikoorts


Last van rode, tranende ogen, niesbuien, jeuk en vermoeidheid? Probiotica bestaande uit lactobacillen en bifidobacteriën verlichten de symptomen van hooikoorts en verbeteren de kwaliteit van leven tijdens het allergieseizoen. Dat suggereren onderzoekers van de afdeling Voedingswetenschappen van de Universiteit van Florida in een paper gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Deze probiotica kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde darm en een goed werkend immuunsysteem, mogelijk door een toename van regulerende T-cellen.

 

 

Voor het onderzoek werden 173 gezonde volwassenen met lichte tot matige hooikoortsklachten willekeurig in twee groepen gedeeld. De interventiegroep kreeg gedurende acht weken in het lenteseizoen twee keer per dag een capsule probiotica, bestaande uit een combinatie van Lactobacillus gasseri, Bifidobacterium bifidum en Bifidobacterium longum; de andere groep een placebo. Er werden tijdens het onderzoek geen andere medicijnen tegen hooikoorts gebruikt.

Vergeleken met de placebogroep meldden de gebruikers van het combinatieprobioticum tijdens de wekelijkse telefonische vraaggesprekken verminderde hooikoortsklachten en meer kwaliteit van leven. Degenen met lichte hooikoortsklachten hadden het meeste baat bij het probioticum.

Maar liefst één op de zes mensen heeft last van hooikoorts, ook wel allergische rinitis genoemd. In Nederland betekent dat zo’n 2,7 miljoen mensen. Het is een overreactie van het immuunsysteem op allergenen in de lucht. Seizoensgebonden allergische rinitis komt meestal voor in de lente, de zomer en de vroege herfst en wordt meestal veroorzaakt door gras-, boom- en henneppollen, evenals schimmelsporen. Symptomen zijn onder meer een loopneus, niesen, jeukende ogen, mond of huid, neusopstopping en vermoeidheid.

Reguliere medicijnen, zoals antihistaminica (blokkeren histaminereceptoren) en decongestiva (laten gezwollen slijmvliezen slinken) kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van hooikoorts. Maar zij kunnen bijwerkingen veroorzaken, onder meer: slaperigheid, duizeligheid, wazig zicht, misselijkheid en braken. Probiotica zijn een goed natuurlijk alternatief.

Een allergische reactie vindt zijn oorsprong in je immuunsysteem. Een groot deel hiervan ligt in je darmen! Het is nu ook heel goed mogelijk om dat overactieve immuunsysteem te resetten waardoor allergische (hooikoorts) klachten afnemen en zelfs verdwijnen. Meer over deze mogelijkheden lees je hier.

 

Voedingsgeneeskunde juni 2017

Gratis E-book


Gezondheid begint in je darmen. 
In het kader van "Een andere kijk op..." vertel ik je in dit E book een aantal ins- en outs over je spijsvertering. Een belangrijk onderdeel van je welzijn en vitaliteit.

Download nu!