Blog Vivre Vitaliteit

Blog

Artikel: Onderzoek Lyme


Recent publiceerde het vakblad Voedingsgeneeskunde een artikel over een borrelia infectie en de ziekte van Lyme. Aangezien ik regelmatig meerdere borrelia- of aanverwante infecties tegenkom in mijn praktijk deel ik dit artikel met je.

 

 

Vaak blijven “sporen” van de infectie ergens in je lichaam aanwezig. Waarom de ene persoon nergens last van heeft en de andere persoon vage of heftige klachten ervaart die niet altijd direct naar de infectie te herleiden zijn, blijft altijd lastig. Je immuunsysteem speelt hierin waarschijnlijk een belangrijke rol.

De focus in mijn praktijk ligt dan ook op het ondersteunen van je immuunsysteem tegen elk soort infectie en verstoring. En er voor zorgen dat je lichaam op alle fronten goed voorbereid is op “van buiten komend onheil”. Er zijn verschillende (orthomoleculaire) middelen die hierbij je lijf kunnen ondersteunen.

“Wetenschappers van de Tulane University, Louisiana, hebben bevestiging gevonden voor het bestaan van een aanhoudende borrelia-infectie, beter bekend als de ziekte van Lyme. Resusapen werden geïnfecteerd met Borrelia burgdorferi en vier maanden later 28 dagen lang behandeld met een antibioticum. Het antibioticum slaagde er niet in om de borreliabacterie volledig uit te roeien: 7 tot 12 maanden later konden de wetenschappers de bacterie terugvinden in verschillende weefsels, weliswaar in lage concentraties.

Borrelia kan dus ontsnappen aan het immuunsysteem van het lichaam, een antibioticumbehandeling doorstaan en vitale organen zoals hart en hersenen aantasten, zo besluiten de onderzoekers. Het gaat eerder om zwakke infecties met lage aantallen aan bacteriën, maar precies daarom is het goed mogelijk dat een aanhoudende infectie oorzaak kan zijn van vele niet-specifieke ('vage') symptomen zonder dat de infectie bij mensen waarneembaar is.

Het onderzoek toont ook het bestaan van infectie in afwezigheid van de normaal verwachte antilichaamrespons. De immuunrespons is erg variabel, waarschijnlijk ook bij de mens, ondanks het gebruik van een duidelijk gedefinieerde borreliastam. Op diverse plekken in het lichaam worden tekenen van ontsteking gezien. Bovendien toonden de wetenschappers aan dat de teruggevonden borreliabacteriën levensvatbaar zijn.

De meeste lymepatiënten worden succesvol behandeld, maar een groep blijft langdurig ziek. Omdat bij deze patiënten geen infectie meer vastgesteld kan worden, spreken wetenschappers van post-Lyme disease of post-treatment persistence. Wat de oorzaak is van post-Lyme disease is lange tijd onderwerp van een pittige discussie geweest. De consensus is vandaag nog steeds dat de symptomen niet te wijten kunnen zijn aan een blijvende infectie.

Eerdere experimenten met muizen hadden al de suggestie gewekt dat borrelia na antibioticum in het lichaam kan achterblijven. Daaruit bleek inderdaad dat borrelia 12 maanden na behandeling kan terugkeren. Maar het verloop van een infectie bij muizen verschilt sterk van die bij mensen.”

 

Bron: Voedingsgeneeskunde februari 2018 

Gratis E-book


Gezondheid begint in je darmen. 
In het kader van "Een andere kijk op..." vertel ik je in dit E book een aantal ins- en outs over je spijsvertering. Een belangrijk onderdeel van je welzijn en vitaliteit.

Download nu!