Blog Vivre Vitaliteit

Blog

Immuunsysteem bevordert herstel darmwand


Het herstel van je darmwandcellen is belangrijk voor het behouden van de darmbarrière en daarmee het functioneren van je darm en de opname van voedingsstoffen. Dit herstel vindt normaal gesproken plaats via een ingewikkeld proces vanuit damstamcellen.

Uit recent onderzoek door o.a. het UMC in Utrecht blijkt dat je immuunsysteem door de productie van het eiwit interleukine-22 (IL22) ook een belangrijke rol heeft in de herstel van een beschadigde darmwand.

Het belang van je immuunsysteem behandelen we altijd uitgebreid in een consult bij Vivre Vitaliteit en wordt met dit artikel nog eens benadrukt. 

 

 

Het immuunsysteem blijkt een belangrijke rol te hebben in het herstel van een beschadigde darmwand door het eiwit interleukine-22 (IL22) te produceren. Dat blijkt uit onderzoek van het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC in Utrecht in samenwerking met het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Regeneratie van het darmepitheel is van cruciaal belang voor behoud van de darmbarrières en daarmee het functioneren van de darm als orgaan, die verantwoordelijk is voor de opname van voedingsstoffen.

Tot nu toe was bekend dat het darmepitheel zichzelf onder normale omstandigheden vanuit darmstamcellen blijft vernieuwen met behulp van stoffen geproduceerd door de nabijgelegen Paneth-cellen. Paneth-cellen bevinden zich net als de stamcellen in de lieberkühncrypten (instulpingen) van de dunne darm en creëren een speciale omgeving (een 'niche') waarin stamcellen ontstaan en behouden blijven. Ze maken signaalstoffen zoals Wnt-eiwit, epidermal growth factor (EGF) en Notch ligand, die stamcellen nodig hebben voor hun voortbestaan.

Deze studie toonde echter aan dat herstel van de darmwand vanuit darmstamcellen ook direct kan worden gestimuleerd door immuuncellen. Daarmee is een belangrijke nieuwe taak voor het menselijk immuunsysteem ontdekt. De studie toonde in gekweekte 'minidarmpjes' aan dat er bij intestinale schade door immuuncellen IL22 wordt geproduceerd. Dit eiwit stimuleert de darmstamcellen vervolgens tot regeneratie en herstel zonder hulp van de Paneth-cellen. Klinische studies zijn nodig om deze bevindingen te bevestigen en wellicht te zorgen voor een nieuwe behandeling bij mensen voor snel herstel van beschadigd darmweefsel.

Bron: Voedingsgeneeskunde mei 2017

Gratis E-book


Gezondheid begint in je darmen. 
In het kader van "Een andere kijk op..." vertel ik je in dit E book een aantal ins- en outs over je spijsvertering. Een belangrijk onderdeel van je welzijn en vitaliteit.

Download nu!