Blog Vivre Vitaliteit

Blog

Glutenvrij van belang bij auto-immuunaandoeningen


Veel mensen zijn op de één of andere manier gevoelig voor de glutenbevattende granen gerst, haver (indien niet-glutenvrij), rogge en tarwe. Vaak bevestigen bloedonderzoeken dit niet. Dat is eigenlijk ook niet nodig.

Enkele weken een voedingspatroon zonder gluten zal uitwijzen in hoeverre je klachten verminderen. Dit is individueel het beste bewijs!

 

 

Waarom overgevoelig?
Als je de glutenbevattende granen bestudeerd dan blijken er meerdere redenen te zijn waarom iemand ‘overgevoelig’ op graaneiwitten kan reageren.

  • De glutenbevattende granen (over)prikkelen je immuunsysteem.
    Als gevolg van de genetische modificatie bevat het huidige tarwe bijvoorbeeld circa driehonderd eiwitten die nog niet voorkomen in oergranen als spelt en kamut.

  • Ze zijn slecht verteerbaar.
    Hierdoor ontstaat snel een mate van rotting en gisting. Dit bevordert dysbiose, SIBO (Small Intestine Bacterial Overgrowth) en leidt uiteindelijk tot een lekkende darm en activatie van je immuunsysteem.

  • Ze zijn sterk gecontamineerd met pesticiden, vooral glyfosfaat.   
    Ook glyfosfaat zorgt voor activatie van je immuunsysteem.

Conclusie
Het eten van glutenbevattende granen tast je darmslijmvlies aan en activeert je immuunsysteem. Dit geldt voor iedereen, ongeacht de laboratoriumuitslagen.

Zeker in de behandeling van auto-immuunaandoeningen behoort voeding een centrale rol te hebben. Het mijden van glutenbevattende granen is een eerste noodzakelijke maatregel om het immuunsysteem tot meer rust te brengen.

Advies
Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden om je immuunsysteem te ondersteunen. Wil jij inzicht in de invloed van voeding op je darmen en gezondheid? Wil je naast het mijden van voeding op een andere manier je immuunsysteem ondersteunen en je (darm)gezondheid bevorderen?

Maak dan een afspraak voor een orthomoleculair bioresonantie consult.
info[at] vivrevitaliteit.nl

 

Meer achtergrondinformatie?
Dr. Alex Vasques heeft in maart 2016 een seminar gehouden over het thema “Anti-Inflammatory Support for Autoimmune Disease: The Importance of Gluten-Free Diets and mTOR Inhibition”.

Gratis E-book


Gezondheid begint in je darmen. 
In het kader van "Een andere kijk op..." vertel ik je in dit E book een aantal ins- en outs over je spijsvertering. Een belangrijk onderdeel van je welzijn en vitaliteit.

Download nu!