Blog Vivre Vitaliteit

Blog

Jong bewegen gunstig darmflora


Beweging op jonge leeftijd kan het microbioom, je darmflora, positief beïnvloeden en levenslang zorgen voor gezonde hersenen en een goed werkende stofwisseling. Dat blijkt uit een review van de Universiteit van Colorado at Boulder. Bacteriën die zich kort na de geboorte in de darmen vestigen, zijn bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling van het immuunsysteem en zenuwstelsel. Het microbioom is het meest kwetsbaar voor verandering op jonge leeftijd, wat risico’s maar ook kansen met zich meebrengt, volgens de publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Immunology and Cell Biology.

 

 

De menselijke darm herbergt meer dan 100 biljoen micro-organismen. Deze microbiële gemeenschap blijft gedurende het volwassen leven enigszins beïnvloedbaar door omgevingsfactoren zoals voeding en slaappatronen, maar deze plasticiteit of veranderbaarheid is het grootst op jonge leeftijd. Specifiek lichaamsbeweging tijdens het vroege leven blijkt een gunstige invloed op deze microbiële gemeenschap te hebben, resulterend in gezondere hersenen en een betere stofwisseling gedurende het hele leven.

Beweging bevordert de groei van bacteriegeslachten die boterzuur produceren, zoals Blautia en Anaerostipes binnen bacteriefamilies als Lachnospiraceae en Rikenellaceae. Boterzuur is een korte-keten verzadigd vetzuur, dat zorgt voor een gezonde darm en een goed werkend immuunsysteem en zenuwstelsel. Darmepitheel haalt 70% van zijn energie uit boterzuur. Boterzuur remt de vetopslag, zorgt voor vetvrije massa en een gespierd lichaam, maar regelt ook emotioneel gedrag. Beweging kan ook het aantal bacteriën van het geslacht Lactobacillus verhogen, probiotische bacteriën met aangetoonde positieve effecten op de stofwisseling en het gedrag.

Lichaamsbeweging op jonge leeftijd zorgt voor een structureel hogere productie van BDNF (brain-derived neurotrophic factor) en een betere geheugenfunctie op volwassen leeftijd. Kinderen die tijdens hun kindertijd lichamelijk actief zijn, hebben beduidend minder kans om op volwassen leeftijd depressies te ontwikkelen, vergeleken met lichamelijk inactieve kinderen.

Ontwikkelingsperiodes gedurende de kindertijd en adolescentie zijn kwetsbare periodes, waarin de blootstelling aan negatieve omgevingsfactoren het risico op aandoeningen als depressie en obesitas kunnen verhogen. Maar deze ontwikkelingsperiodes kunnen juist ook kansen bieden voor een betere gezondheid gedurende het hele leven. Positieve leefstijlfactoren zoals lichaamsbeweging en voeding kunnen juist tijdens deze ontwikkelingsperiodes een optimale metabole ontwikkeling bevorderen voor een levenslange goede gezondheid.

 

Referentie(s)
Mika A, Fleshner M. Early-life exercise may promote lasting brain and metabolic health through gut bacterial metabolites. Immunology and Cell Biology, jan 2016; 94:151-157; doi:10.1038/icb.2015.113

Bron: Voedingsgeneeskunde mei 2017

Gratis E-book


Gezondheid begint in je darmen. 
In het kader van "Een andere kijk op..." vertel ik je in dit E book een aantal ins- en outs over je spijsvertering. Een belangrijk onderdeel van je welzijn en vitaliteit.

Download nu!