Blog Vivre Vitaliteit

Blog

Zonder microcirculatie geen darmgezondheid


Ook het maagdarmkanaal is afhankelijk van een goed functionerende microcirculatie. Wat dat betekent  en wat je kunt doen in geval van een "verstoring", legt Dr. med. Monika Pirlet Gottwald, vice-voorzitter van de Vereniging van Artsen Naturopathic (Zan eV) in dit artikel uit.

 

Waarom is de microcirculatie zo belangrijk?
Een kwart van ons bloed stroomt door het spijsverteringsstelsel in een netwerk van kleinste arteriolen en haarvaten. De bloedstroom voedt je darmcellen, het autonome zenuwstelsel en je immuunsysteem. De bloedvoorziening van je orgaansystemen via je grote vaten wordt geregeld door hormonen, prostaglandinen en het autonome zenuwstelsel. In de organen zelf wordt de doorbloeding autonoom gereguleerd. Het bloed met de afvalproducten zoals koolstofdioxide, melkzuur, salpeterzuur wordt door de ritmische vaatwandbeweging (vasomotie) in de microcirculatie verdeeld. Deze regulatie, de vasomotie, is de doorslaggevende factor voor de gezondheid van je darmen. Alleen op deze manier kan de opname van voedsel plaatsvinden en het immuunsysteem in je darmen kan beter zijn werk doen.

Hoe bemerk je een beperkte microcirculatie?
Enzymatische spijsvertering, de voedselopname van het darmslijmvlies, neurale verzorging, al deze processen zijn afhankelijk van de energievoorziening in je cellen. Dit is alleen mogelijk door middel van een adequate toevoer van zuurstof en dus een goed werkende microcirculatie.

Microcirculatie stoornissen verschijnen gewoonlijk met niet-specifieke symptomen zoals een opgeblazen gevoel, prikkelbare darmsyndroom, constipatie of beperkingen van het spijsverteringskanaal, lactose intolerantie of fructosemalabsorptie. Ook inflammatoire darmziekten kunnen hieronder vallen.

Welke therapieën helpen een verstoorde microcirculatie?
Een niet-specifieke verbetering kan worden bereikt door warmte of beweging. Gerichte verbetering van de vasomotie is niet mogelijk met medicijnen, omdat de gladde spiercellen van de vaatwand hierop niet reageren. De fysische vasculaire therapie signalen zoals ze worden gebruikt in de BEMER-apparaten verbeteren de vasomotie aantoonbaar en significant.

Wat doet de fysische vasculaire therapie voor u?
De zuurstofvoorziening van de cellen verhoogt bij een regelmatig gebruik van de apparatuur met ongeveer 30 procent. Patiënten geven in het bijzonder aan dat zij snelle verbetering van de niet-specifieke spijsverteringssymptomen ervaren, zoals een afname van opgeblazen gevoel en constipatie. Prikkelbare darm syndroom komt tot rust. In mijn praktijk kon ik ook zien dat oppervlakkige ontstekingen van het slijmvlies sneller afnemen. Het is belangrijk om ernstige ziekten door een arts te laten beoordelen.

IMIN - International microvasculaire Net
De moderne geneeskunde herkent steeds meer de complexe relaties van het gehele vaatstelsel en richt zich in toenemende mate op de interactie tussen de grote vaten en bloedvaten in de perifere bloedsomloop. IMIN is een internationaal netwerk van experts op het gebied van microcirculatie onderzoek.

Dr. med. Monika Pirlet-Gottwald, Vizepräsidentin ZÄN EV, Referenzmed. "Physikalische Gefäßtherapie BEMER"(R)

Bovenstaande betreft een interpretatie van het artikel van Dr. med. Monika Pirlet-Gottwald op IMIN. Lees het originele Duitse artikel hier.

 

Gratis E-book


Gezondheid begint in je darmen. 
In het kader van "Een andere kijk op..." vertel ik je in dit E book een aantal ins- en outs over je spijsvertering. Een belangrijk onderdeel van je welzijn en vitaliteit.

Download nu!